Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

mandag 15. november 2010

Kranglete knær

Titt og ofte sier kroppen ifra med sitt tydeligste språk; smerte! En  stikkende, brennende, verkende, ilende, dunkende, hamrende eller sviende følelse ett eller annet sted på kroppen er enerverende, irriterende og ergelig! Og som for så mange andre som finner glede i å løpe, er det knærne mine som ofte surmuler.
Det skal med en gang sies at jeg hverken er lege eller fysioterapeut, bare en skarve sykepleier med google og egen kropp som refreranse. Så her serveres ingen sannheter eller forskningsrapporter, kun egen, etter hvert nokså brede, erfaring.

Runners knee eller løpekne kommer av en muskel/sene i låret glir over lårbenets ytre del og fører til smerte og irritasjon.Ved stor belastning og ensidig løping over tid blir muskelen i låret øm p.g.a. friksjonen med lårbenet og resulterer i smerte. Slik jeg har forstått det har smerten som stråler fra kneet, sin rot i hofta.
Det sier seg vel selv at den beste medisin er hvile, og såkallt alternativ trening. Ja, ja, hørt det før. Men  er det ingenting annet enn stakkers endorfinjunkie kan gjøre? Gå tur er liksom ikke et alternativ.

Etter å ha lest relativt mye om løperkne, har jeg rett og slett prøvd meg frem og funnet ut hva som hjelper for meg. Ikke noe hokus pokus, og vel verdt å gi et forsøk. Det kan ihvertfall ikke skade.

For det første har jeg selvklart redusert aktivitet som fører til smerte. Prøvd å unngå løping på asfalt, og kommet meg ut på grus eller på mølla. Videre har jeg forsøkt å finne løyper med minst mulig nedoverbakker, da det har fremprovosert ytterligere smerter. Etter endt økt har jeg brukt ispose (eller frosne grønnsaker) i 10-15 minutter. Jeg har også løpt med støttebandasje på kneet.


Men det aller beste for meg har vært å tøye, og gjøre noen enkle styrkeøvelser.

Her kommer noen tips til styrkeøvelser:

One Leg Squat
 • Stand with your injured leg on a step.
 • Slowly bend you knee until the heel of your other foot touches the ground.
 • Then slowly straighten your knee.
 • When this feels easy, hold weights.

image depicting a one leg squat exercise - instructions for this exercise are left of this image

Hip Squat (gluteal)
 • Stand with your un-injured side against a wall.
 • Squeeze your buttocks together and hold.
 • Keep squeezing your buttocks through the entire set.
 • Slowly bend your injured knee approximately 45°.
 • Hold for 1 count, then slowly straighten your knee.
image depicting a hip squat exercise - instructions for this exercise are left of this image

Og så var det noen strekk-øvelser
Det er ikke lett å få "tak", så det gjelder å prøve seg frem.

De upersonlige illustrasjonene er et resultat av en festlig passiar mellom meg og Njaal og et usselt mobilkamera. Takk til Google, nok en gang.


Uansett er  min erfaring at man får skyndte seg langsomt og ta kroppens signaler på alvor. Det er mye god helse i hvile også.

Flere gode styrke- og strekkøvelser3 kommentarer:

 1. Supert innlegg, midt i blinken for meg! Takk for mange gode råd og forslag til øvelser, dette skal jeg begynne med allerede i dag :)

  SvarSlett
 2. Okay, ikke bli deprimert nå, men jeg har operert begge knærne for å kunne løpe igjen etter å ha slitt med runners knee først i det ene kneet, deretter i det andre.... Bildene og det du skriver er kjent for meg, det eneste jeg vil tilføye er at du kanskje kan ha nytte av litt massasje på yttersiden av lårmuskulaturen samt kanskje få tips fra en fysioterapeut til et par flere øvelser. Det du også kan vite er at HVIS du skulle ende opp slik som meg, at du ikke blir kvitt problemet (det gjør du nepp men jeg bare nevner det!), så er operasjonen veldig enkel, rask og grei og det er vel noe slikt som ca 90-95% sansynlig at du blir kvitt problemet etterpå. Så i verste fall så skal du vite at det finnes lys i tunellen! Jeg sier bare dette fordi hvis jeg hadde vist dette så hadde jeg ikke ventet så lenge med å operere mine knær :-) Masse lykke til!!

  SvarSlett
 3. Hei Silja!

  Jeg skal også opereres i høyre kneet mitt! Jeg har brekket en korsbånd. Det har skjedd på ski (Slalom) Nå er kneet mitt helt ustabilt og kan ikke løpe. ikke volleyball heller.
  Noen ganger tenker jeg på at kanskje hvis jeg operere kneet mitt, bli det ikke så bra i framtiden min. Jeg er redd for det!
  Kan du forklare litt om det? Hva kan skje etter operasjonen da?

  SvarSlett