Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

lørdag 12. mars 2011

Fast forward!

Løpetrening er aldri så tøft som når intervallene kjøres i noe som føles som sterk kuling, med blylodder rundt anklene og en pust som mer minner om en 80 årig kjederøykers. Melkesyren gjør sitt ubarmhjertige inntog, bena finner aldri rytmen, hjertet føles som to nummer for stort. Ansiktsfargen er en blanding av sprengt tomat og overmoden plomme. Man avslutter økten, sikkert før fastsatt mål, med en følelse av ubehag, mismot, for ikke å glemme kvalmen og brekningsfornemmelsene.

Nå er det ikke sånn hver gang, men det hører til. Og det til, har jeg skjønt. Ingen løper med ambisjoner om noe annet enn lett søndagsjogg, kommer utenom intervalltrening, i en eller annen form. For skal bena bli raskere, hjertet sterkere og lungekapasiteten øke, så må det en viss overload  til.

I veldig mange blogger jeg leser, skrives det at mølleløping er kjedelig. Så enig, så enig. Man bør ha en plan med det hele. Sånn sett er intervaller greit; man har et opplegg å følge, og tida flyr. Spe på med litt motiverende musikk, og vips, så er det straks mye mer "moro". Men at det er krevende og tungt, det kommer man liksom ikke unna.
Fabelaktig reklame fra Brooks
Når kroppen er uthvilt og tanken er fokusert, vil jeg tørre å påstå at ingen treningsøkter som er så artige og mestringsbyggende som intervaller. Og det beste er at de kommer i nær sagt alle varianter og formasjoner.

Personlig ser jeg ikke for meg å løpe intervaller ute, ihvertfall ikke alene. Så det blir mølla. Et par tastetrykk, og alle tenkelig tall, viktige og uviktige, lyser mot meg. Full kontroll. Og har man ikke det, får man et nådeløst møte med bakveggen.

I FIRST 1/2 marathon-programmet jeg nå følger, er det èn intervalløkt i uka. Mange varianter, men typisk:
 
 • 400, 600, 800, 1200, 800, 600, 400 meter, med 400 meters pauser imellom.
 • 3 x 1600 m med 60 sek pauser
 •  2 x (6 x 400 m) med 90 sek pauser.

Så kommer en god  oppvarming i tillegg, jeg pleier å løpe 15-16 min eller rundt 3 km med gradvis økende hastighet. Jo bedre oppvarming, desto mer rustet er kroppen på påkjenningen, tenker jeg. Og så respekterer jeg pausene, hopper av mølla ved behov og skrur ned tempo til lett jogg eller rask gange.

Når det gjelder hastighet, er det veldig personlig og selvsagt avhengig av formen. Men det skal kjennes og det skal gå fort, men kontrollert. Får melkesyra grep, er det kjørt. Jeg løper 400 m på 4.10 min/km eller (14.4 km/t) og 1000 m på 4.18-4.20 min/km (?14 km/t?). Noen ganger klarer jeg å kjøre siste intervall bittelitt raskere, andre ganger har jeg nok med å ikke fly bakover.

Og det fine med mølle er at man når som helst kan eksperimentere med fart og stigning. Og med variasjon kommer motivasjon, og stort sett en sliten, men meget fornøyd Anna! Og fremgang og resultater  !?!


Har du noen bra intervalløkter å anbefale?

3 kommentarer:

 1. Tusen takk for supert innlegg!
  Har meldt meg på New York Mini, 10km, full pupp og bånn gass. Kjører jo liksom litt i ensomhet her i Uniten og setter stor pris på motiverende innlegg som dette her. Har intervalltrening i morgen og har definitivt latt meg inspirere. Skal gå for den fine blandingen av tomat og plomme :o)
  En kjedelig ting her er at alt måles i mails. Skal gå tilbake til bloggen min og regne om 14,4 og 14. Vil jo liksom ikke være dårligere enn noen... (Men innser at 40 mil i uka nok ikke er realistisk mål for min del, og at du ligger minst et år foran meg i løypa hva gjelder løpetreninga). Fortsatt god helg, nå skal jeg på byen ;o)

  SvarSlett
 2. Fint med intervallinspirasjon.
  Jeg hører til de late som ikke helt evner og presse meg, litt men ikke nok, så jeg takker for programmet, kanskje prøver jeg en av dem neste gang.

  SvarSlett
 3. Interessant innlegg! Jeg fins ikke i tvil om at intervalltrening gir resultater, men som du sier er det nok enklest å trene på mølla, og den terskelen min er dessverre litt høy.

  SvarSlett