Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

mandag 6. desember 2010

Sisu og mental trening

I dag 6. desember, er det Finlands nasjonaldag. Og jeg må si at selv etter 23 år i Norge, prøver jeg beinhardt å opprettholde et visst finsk image.

Den trauste, tause einstøingen, svettende i sauna med tunge tanker om meningen med livet har en viss appell til meg. Til tider kommer dette mer eller mindre frem i meg. Jeg sliter med å forholde meg til menneskene rundt meg og bare vil ut og bort. Ikke prate, bare være. Finne frem selve nerven i alle finner; Sisu: et uttrykk for indre kraft og pågangsmot.
Finsk folkesjel. Alene. I sauna.
Og da er løping tingen. Ut i naturen, ingen å forholde seg til. Kun meg og mitt tungsinn, lyden av skrittene mot bakken og den jevne, tunge pusten. Frihet og uavhengighet til verden rundt meg.

Men så er det de 23 årene da. De har helt klart hatt en innvirkning på det genetiske tungsinnet. Det er blitt erstattet med
Typisk norsk
evig optimisme, klem og "koselig", "oss" og et behov for å tilhøre et felleskap. Småprat med en kaffekopp og en vaffel.

For på en side er løping for meg en enmannssport, alene og uavhengig. Men giiid så tungt og kjedelig det kan bli i lengden ' a gitt. Jeg erkjenner mitt behov for selskap og småpjatt (og at jeg er en elendig finne).

På turen hjem fra jobb idag gikk det i og for seg ganske bra. I oppoverbakke og kornete snø opprettholdt jeg et snittempo på 5.06 min/ km. Men det var jo langt ifra like hyggelig som de to siste gangene på samme løype, sammen med Marit .

Jeg kjedet meg litt, og tror at jeg trenger mer mental trening. Altså finne roen inni hodet mitt, være tilstede og fokusert på her og nå. Jeg er enorm til å planlegge og  er nokså rastløs. Jeg må rett og slett finne roen.

Derfor var gleden stor da jeg idag fikk vite at jeg etter nyttår igjen skal igang med yoga på SATS. Det er noe jeg setter veldig stor pris på og ser verdien av, både fysisk og mentalt. Men jeg har rett og slett ikke prioritert det de siste årene.

Etter nyttår blir det derfor en hel del misjonering om yoga og dens positive effekter. For ikke å snakke om svømming og sykling... må forresten melde meg på Oslo Triathlon idag. Kanskje det er fulltegnet alt?

2 kommentarer:

  1. Wow, så spennende med triathlon!

    Som om jeg skulle skrevet det selv ang. løping, en enmannssport, som allikevel blir så mye lettere og hyggeligere med selskap!

    Nesten litt eksotisk at du er finne. Gratulerer med nasjonaldagen! Har du lest noe av Sofi Oksanen? Hun er jo estisk, men interessant å lese om forholdet mellom Estland&Finland.

    SvarSlett