Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

tirsdag 4. mars 2014

Racerapport semi- marathon de Paris 2014

Etter en laber løpe sensommer og -høst uten særlige oppturer, satt jeg i oktober 2013 og lette etter en vårlig utfordring som kunne redde meg gjennom det lange, kalde vintermørket. Å løpe et halvmaraton i Paris i begynnelsen av mars var et passende mål. Og visst skulle jeg ikke gå for en liten pers også? Kan jo ikke leve på tider fra 2011 særlig mye lenger?

Dessverre kræsjlandet oppkjøringen med et virus, to tonn kleenex og over en ukes ulidelig savn av løpesko. Målet ble derfor klokelig endret fra ny pers, til
1. gjennomføre 21 km med et smil
2. løpe på (go')følelse, følge pulsen
3. negativ splitt
4. frigjøre meg fra klokka, ikke sjekke tid eller fart før ved 10 og 20 km

Vi ankom en fuktig og grå Paris sent fredag kveld. Lørdag formiddag gikk til å hente startnummer på en heller trist expo. Lett å finne og svært smidig for Frankrike å være, (sorry, alle dere som elsker Frankrike, men etter å ha opplevd tysk ordnung, er kravene nokså høye) men en stusselig liten shop med få Adidas-plagg og sko?!

Det er vel verdt å merke seg, at dersom man skal løpe løp i Frankrike, kreves en legattest. Ikke bare en hvilken som helst attest, men en viss ordlyd skulle følges til punkt og prikke. Og denne ble nøye kontrollert, før man ble sluset videre til startnummer-kø, t-skjorte  (bomull:-( og den sedvanlige, intetsigende 'goodie'-bagen.Resten av lørdagen trasket vi rundt i Paris, vi skulle tross alt ikke løpe sååå langt. Og ikke var vi mer seriøse enn at det ble noen alkoholenheter også.

Søndag morgen våknet vi til sol og -1. Det ble lange blomstertights (I know, men er man i Paris, så er man i Paris) og tynn, ulltrøye, samt en tynn vest. Litt i varmeste laget underveis.
Vi kom oss ut til startområdet i god tid, men så var det på sitt sedvanlige vis STOP! Hva er det med disse arrangørene som ikke evner å beregne nok fasiliteter? Nå viste det seg etter løpet at det heller ikke var nok medaljer til alle. Mer om det og andre fadeser litt senere.
40 minutter ...

I mitt iver for en ny pers, var jeg påmeldt i pulje 1.40. Det viste seg å være en enorm pulje, og jeg snek meg inn midt på gjennom et hull i gjerdet. Allerede da var jeg litt sent ute, og hadde ikke fått tid til å varme opp. Så det ble med å hoppe litt opp og ned, og suge til seg den nervøse atmosfæren av de andre vel 37 000 løperne. Fra startskuddet gikk klokka 10, tok det drøyt 15 minutter før jeg passerte start-seilet.

De første 7 km løp vi gjennom Bois de Vincennes, en enorm park i ytterkanten av sentrale Paris. Det var strake veien, men litt trangt her og der. Jeg passet meg vel for ikke å løpe i sikk-sakk, og med tanke på at det ikke ble oppvarming, var det helt greit å bruke de første kilometerne til å kjenne på kroppen og finne marsjfart. Ikke at jeg visste hva det var. Men jeg var lett i bena og glad til sinns, og følte at løypa var slak unnabakke de første 5 km. 
 
På forhånd hadde jeg lest meg til at løpet skulle være relativt lettløpt, altså ingen store høydeforskjeller eller krappe svinger. Ved km 17 skulle det være en stigning av noe slag. Rett før passering av km 8, rundt en krapp sving, fikk jeg meg derfor en liten overraskelse, for oppover veien sneglet massen av løpere. Nå så det mye verre ut enn det var, som den bratteste delen av Bygdøy allé opp mot Frogner kirke i Sentrumsløpet kanskje? Det var fort gjort, og bena føltes fortsatt fine, pulsen var i nederste sjikte av arbeidssonen og sola varmet. Og tilkuerne heiet! Allez! Allez! Allez, toutes les filles! (Pardon my french). Det var nemlig særlig mye heing på damer/ jenter. Courage, les filles! Jeg fikk en sister-/womenhood feeling, som jeg aldri har opplevd før. Det likte både jeg og de blomstrete tightsene mine godt, og kilometerne rant på.

Ved 10 km tok jeg en slurk av giftblå Gatorade, og fikk endelig lov til å få et glimt av tida. 50.30. Puls i sone 3. Bare å kjøre på, negativ splitt, here I come!

Ved km 15 ble det litt vann, og jeg tok meg tid til å fikle med musikken. Egentlig ganske unødvendig, for langs store deler av løypa var det mye musikk, særlig tromme-orkestere. Og etterhvert som mål nærmet seg, ble det stadig mer tilskuere også. Den forvarslede 'oppoverbakken' ved km 17 kom aldri, og plutselig var jeg inne i parken igjen. Høyre lår murret litt, men ikke verre enn at jeg kunne smile til fotografene langs siste del av løypa. For en gangs skyld fikk jeg hofta frem og føttene opp fra bakken, til ære for fotografen. Synd bildene fra løpet er så mikroskopiske før du betaler for de i dyre dommer, at det er nær sagt umulig å gjenkjenne seg sjøl.

De siste kilometerne pakket det seg tett med løpere rundt meg, så de eventuelle kreftene jeg måtte ha hatt til en sluttspurt, fikk jeg ikke brukt. Det ble heller å gi high five til barna langs løypa, og trykke av klokka drøye 1 time og 46 minutter etter start. Lang unna pers, langt innafor komfortsonen, men veldig tilfreds og optimistisk. Endelig en opptur! I mine svarteste øyeblikk i uka før løpet så jeg for meg at jeg skulle komme krabbende over målstreken på rundt to timer.Det gikk greit å få både vann, medalje og varmekappe, og finne N. Han var i mål et sted mellom 1.35 og 1.37. Men her kommer det absolutt kjipeste ved hele løpet. De har idag, to dager etter, ikke klart å produsere reelle tider for alle løperne. Så N står med en offisiell til på vel 20 minutter saktere enn det han faktisk løp på. Og han er visst ikke den eneste. Det er jo utrolig irriterende!
Jeg for min del kan skilte med en fin 'diplom':

Nådde jeg mine mål for løpet? JA, med unntak av det med negativ splitt, men det var på hengende håret. Langt unna bestenotering på halvmaraton fra 2011, men kanskje det er og blir min beste tid? Den som løper, får se!

8 kommentarer:

 1. Det var jo en ekte gladrapport dette - på løpst og opplevelsessiden. Arrangørene høres fattigslige ut. Jeg vet hvor infernalsk irriterende det er med tidtakerrot. Det samme skjedde under OM ifjor og jeg har ennå ikke kommet over det. Som deg skjønner jeg ikke at det skal være umulig å beregne fasiliteter, medaljer og trasee. Men jeg har jo hørt at Paris er fin?
  (Legeattest seriøst?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Idag fikk han mail om at tidtakersystemet (chip) ikke har fungert for alle i starten, dermed blir tida stående...
   Paris er kjempefint, ærverdig og grandiøst må jeg si.
   Og legeattest, helt seriøst. Jeg var hos min fastlege for å be om det midt i influensa-helvete. Han så litt rart på meg, men heldigvis har vi en lang historie sammen.

   Slett
 2. Høres ut som en skikkelig bra dag!! En knakende god tid med det utgangspunktet også, absolutt ingen sluttid å skammes over! Nå fikk jeg også lyst til å løpe halvmaraton igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har aldri skammet meg over en meter jeg har løpt. Ja bortsett fra en DNF da...
   Halvmaraton er vel bare oppvarming for deg nå;-)?

   Slett
 3. Good shit! Hvis du cruiser inn på 1:46min i begynnelsen av mars så kan du jo med rette greie ny PB denne sesongen - finn et nytt løp i nær fremtid?? Fredrikstad halv i April?? Det er aldri for sent vettu ;-)

  SvarSlett
 4. I know. Men nå er det fullt fokus på Haugesund. Men det kan godt tenkes at det blir et halvmaraton til som en treningsøkt, men trolig på høsten. Frankfurt maraton i oktober :-)

  SvarSlett
 5. Fytti rakkern! Du imponerer veldig, Anna. Gratulerer med god opplevelse og meget bra tid i begynnelsen av mars. Dette blir din sesong!

  SvarSlett
 6. Jess Tone, 2014 er mitt år :-)

  SvarSlett