Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

lørdag 15. mars 2014

Jag trivs bäst i öppna landskap

Det er vel ikke helt riktig, for jeg trives godt i skogen. Ihvertfall om sommeren. I dagslys. Uansett, jeg hører ihvertfall ikke til i vann. Jeg er skytte, et stjernetegn forbundet med ild. Jeg skal springe rundt, være modig og fri, ikke plaske rundt med åndenød og en mestringsfølelse < 0.

Nå er det måte på hvor søkte forklaringer jeg skal komme med, for å forsvare mine skrøpelige ferdigheter og unaselige fremskritt, i nettopp vann. Men det går trått!
Jeg er på mitt tredje crawl-kurs. Det første brukte jeg til å i det hele tatt tørre å ha ansiktet i vann, og strevde med svømme 50 meter sammenhengende. Året etter ble jeg introdusert til en annen tilnærming
(annen lærer), og litt etter hvert klarte jeg å crawle 1500 m sammenhengende. Men at det ikke gikk fort, det var Oslo tri 2013 et godt eksempel på.
Før Ironman 70.3 Haugesund frykter jeg ikke distansen, men jeg vil jo gjerne ha litt fart i kroppen, også i vann. Kurset jeg går på nå er med kun tre deltakere, og en veldig dyktig instruktør. Å omsette det jeg lærer på kurset til praksis ved egentrening, er dessverre kinkig! Jeg vet det handler om automatisering, men jeg har en iboende respekt, kanskje til og med en frykt, for vann. Mye sitter i hodet.

Fredag morgen måtte jeg på Tøyenbadet, og det er egentlig litt hat. Langbane, masse folk til alle kanter, og et håpløst system med 'rundsvømming'. Ut i hurtigbanen går jeg bare ikke. Ikke har jeg på meg badehette fra triathlon-konkurranser heller. Jeg vil liksom ikke skryte av noe som jeg ikke (enda) står inne for. Først når jeg føler at jeg har hatt en konkurranse med en god svømmedel, da skal badehettene brukes med hevet hode!
Men jeg skal ha for at jeg prøver! 2-3 svømmetreninger i uka; jeg gir det mitt beste. Så får jeg heller ta igjen på sykkel og løp.

Sykkelen står trygt på rulla enda, og jeg tar den ikke ut på luftetur før temperaturen kryper oppover og kommunen sender ut kostebilene.

Løpeskoene derimot koser seg på bar asfalt, og idag ble det en fin langtur  med Gratiskilometer. Hele 60 (!) løpere travet av gårde fra Vestbanen i sol og skarp vårvind.Tempo var strengt tatt litt raskt for å defineres som rolig langtur for min del, men pulsen var ok og skravla gikk i ett. Men jeg kjenner i lårene at det ikke har vært mange turer opp mot 2 mil i vinter.

Når det gjelder den 4.grenen i triathlon, nemlig ernæring, så er jeg på chia-frø-kjøret. Etter å ha lest 'Born to run' for noen år tilbake, gikk jeg til anskaffelse av disse vidunder-frøene. Men jeg fant aldri en bra måte å tilberede disse små frøene, som etter kontakt med væske blir til en slimete, geléaktig masse, dog nesten uten smak. Takk og pris for sosiale medier, for chiaene har nå funnet veien ut av skapet og opp i frokost-skåla.
Chiafrø overnattet i mandelmelk, med mango, blåbær og hjemmelaget nøttemusli

Veldig godt og det holder meg mett frem mot lunsj. Noen superkrefter kan jeg dessverre ikke skryte på meg. Og chiafrø synes fullstendig uaktuelle i en drikke, sånn som i boka. Så frem mot triathlon må jeg finne både vått og tørt som er enkelt å få i seg, og som min noe ømtålige mage kan takle. Tips?

Og apropos triathlon, jeg må jo ha en generalprøve, for å teste form, utstyr og hue. 15.6. går turen over grensa til Uppsala triahlon. Riktignok bare en sprintdistanse, der svømmedistansen er skarve 400 m. Litt defensivt kanskje, men jeg vil jo ikke bruke opp alle kreftene ;-) Enn så lenge, O mestringsfølelse, kom til meg!

7 kommentarer:

 1. Hei :-) apropos chia - jeg lager et slags energibar der jeg blande dadler, mandler, valnøtter og noen spiseskjer chiafrø (som har svelet i vann i ca 20 min). Grovhakk nøttene og bland alt i en food processor. Da former du dem i kuler/barer i den størrelse du vil ha og sett i kjøleskapet. Kjempegode! Du kan selvsagt bruke de nøttene/frø/frukt du vil ha, men jeg tror dadler hjelper til å binde alt sammen. Forresten, når du drikker chia har du prøvd det med en god dæsj lime? Synes det ble ganske godt da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tips, det der skal jeg absolutt prøve. Jeg er veldig glad i dadler! Og i sånne hjemmelagde barer er det jo ingen skumle tilsetninger som magen kan protestere mot.
   Det er vel lime som brukes som væske i 'Born to run' også? Men da sverger jeg heller til vanlig solbærsirup.

   Slett
 2. Håper du ikke jobber som badehettepoliti på Tøyenbadet? Da må du sette meg i fengsel neste gang jeg besøker badet, hetta på hodet er definitivt av bedre kvalitet enn figuren under. Ironi til side, jeg synes du skal gi blanke i om hetta og du er god match, jeg (og sikkert de fleste andre) har ikke engang tid til å legge merke til om folk har på badehette eller ikke (har nok med å huske å puste) .)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha, ha, ha, nei, absolutt ikke badehettepoliti. En er seg selv nærmest vet du, og blir nok vel selvopptatt av seg og sitt. Som om noen andre egentlig bryr seg om hvor fort eller teknisk riktig jeg svømmer. Så lenge jeg ikke svømmer sikk-sakk da. Ok. Kanskje triathlon-hetta må på, bare for selvtillitens skyld liksom?
   Svømmer du ofte på Tøyen? Jeg er stort sett på mitt lokale bad, men gruer meg til det stenger i midten av mai. Satser på en varm vår og snarlige muligheter for utesvømming. I år har jeg bestemt meg for å mestre crawl i saltvann også :-/

   Slett
 3. Mornings! svømmingen; kan jeg spørre hvilken instruktør du har nå? jeg har gått på x antall kurs, men føler til stadighet at jeg kommer litt videre, for så å bli dratt langt tilbake. Overrasket over hvor teknisk denne idretten egentlig er. Små justeringer, store forskjeller. Jeg er uendelig treg i vannet, får ikke opp frekvensen min uten å bli møkkasliten. Jeg kom laaangt bak deg under oslo tri i fjor. I år stiller jeg i stafetten..hurra...dvs kun løping på meg:) misforstå meg rett, jeg digger å være i vannet, men sliter med at det skal være så himla vanskelig å oppleve progresjon. Skjønner deg vedr badehettedesign...ha ha! Men! i hurtigbanen burde du komme deg....lettere å få bedre treningsutbytte da. Mye "rart" i en slik bane - meg bl.annet - men vi kan da alle være der. orker ikke å svømme i kø......zzzzzz! men du; Uppsala Tri, ...ble litt fristet jeg nå....lurer nemlig på om det er for tett inntil IM Haugesund å ta Østfild Tri (helgen før..) mulig jeg slenger meg med....?

  SvarSlett
 4. Svømme-instruktøren heter Muriel Rosmo; hun er tidligere svømmer fra Tyskland og trener bla. Lambertseter svømmeklubb. Hun har nok ikke drevet med triathlon, men hun har ''spesialisert' kurset sitt mot det.Men det viktigste er at hun er pedagogisk og hyggelig; hun ser enhver deltaker og tilpasser veldig. Kurset er ukentlig i 15 uker. Så kan det tenkes at jeg tar noen ekstra-timer hos en triatlet før sommeren. Da blir det Kari Fullfart Lingsom. Uansett er nok det viktigste å svømme, svømme, svømme. Derfor skal jeg være i vannet 2-3 ganger i uka!
  Uppsala, bli med! Det er nytt av året tror jeg, så det kan tenkes at det er noen barnesykdommer, men det blir jo bare en gjennomkjøring. Og 3 uker før ok synes jeg. Har to uker på å spisse formen etterpå ;-)

  SvarSlett
 5. Hei igjen. Prøver å svinge innom Tøyenbadet for å samle noen meter en gang i uka. Har ikke sett deg der ennå, men lover å hilse om så skjer :-) Vi må tøffe oss med det vi kan, om så badehetta er det eneste. Har vært innom bloggen din og lest noen ganger, og ser at du stort sett ikke trenger å tøffe deg, det ordner seg av seg selv.

  SvarSlett