Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

lørdag 16. juni 2012

Nordmarka Skogsmaraton 2012

Mange timers god søvn ble brutt av hamrende regn. Typisk! Jeg var likevel ved godt mot da jeg toget og banet opp mot Sognsvann. Tida frem mot start gikk til å vurdere antrekk, speide mot himmelen, skravle litt med Astrid og snuse inn nervøsitet og tiger-balsam.

Ved start dukket sola opp, og de første kilometerne var været upåklagelig. Jeg tok meg god tid, minnet meg på om målet for dette løpet, nemlig å få en god opplevelse, uavhengig av klokka. Likevel var pulsen litt høyere enn jeg liker. I mange kilometer kjente jeg en klump av spenning i magen, som ikke ville gi seg. Kanskje den var med på å drive pulsen opp? Uansett var følelsen god.
Jeg lå ganske langt bak i feltet av i underkant av 600(?) løpere. Lenge tok jeg følge med samme gjeng, der i blant en mann som skravlet ustanselig om hvor mange maraton han hadde løpt, om at alle som startet for hardt ville få kjenne det etter 30 km og så videre. Alt det han sa var sikkert helt riktig, men absolutt ikke noe jeg trengte å høre der og da. Jeg skrudde på musikken, og valgte å være asosial.

I et maratonløp sies det at alt frem til 30 km kun er transportetappe, og at selve løpet først starter etter 3 mil. Min plan var å gjøre unna en rolig halvmaraton, deretter transportere meg mellom 21 og 35 km, og deretter kjøre på til mål. Løypa legger opp til det siste, da de siste kilometerne i all hovedsak går slakt nedover.

Det er mange høydemeter som skal forseres i Skogsmaraton, og jeg gikk en del i de bratteste kneikene. Det var jeg ikke alene om, og det at andre gikk, påvirket meg helt sikkert. Det var godt å få strukket ut hofteleddsbøyerne med noen lange kliv!

Rett før vending (ca. 20 km) spiste jeg den første av tre energi-gel'er. Jeg hadde med en liten håndholdt flaske, og fyllte den opp på alle drikkestasjoner. Serveringa på Skogsmaraton er forresten upåklagelig; det manglet ikke på vann, sportsdrikke, cola, rosiner, bananer, XL1 - gel, loff med syltetøy... Jeg drakk for det meste vann, masse vann. Dette skulle vise seg å bli sjebnesvangert...

Jeg er en som svetter mye. Og med svette forsvinner både væske, men også salt og div. andre elektrolytter. Ubalanse = kramper. (her vet jeg at de lærde strides, men jeg velger å tro på denne teorien)

Moralen var høy, jeg får 10/10 poeng for positivt selvsnakk. Derfor var jeg svært optimistisk på drikkestasjonen ved 32 km, der løypa går inn i den (gjørmete) sti-delen.
Og der kjente jeg det. Noe som dro til i leggen. Krampe! Strek i regninga! Det var noe jeg absolutt ikke hadde tenkt på kunne skje. Jeg som kanskje hadde to leggkramper som gravid. Tøys og fanteri! Fremad! Og det gikk fremover, ganske radig også. Men hva hjelper det når jeg måtte stoppe og tøye hvert 500. meter?
Ved siste drikkestasjon dro jeg i meg to koppe cola (himmel), men det var for sent. Siste mila var og ble ødelagt av kramper i begge leggene og til dels oppover baksiden av låret på den ene siden. Jeg var sikkert et underlig skue for de andre løperne. Jeg travet frem i et heidundrande tempo, for det var plenty med krefter å ta av. For så å stoppe etter et par hundre meter og gå inn i de mest akrobatiske stillinger for å løsne opp.

Rett før målgang er det en liten bakke, og i bunn av den måtte jeg stoppe og tøye for aller siste gang, for å unngå å gå over målstreken. Men det ble ingen spurt inn mot mål og den ventende heiagjengen.

For lille E er mamma tøffest, raskest og sterkest, uansett. 

Jeg glemte å stoppe klokken der jeg vandret den berømte maraton-gangen innover målområdet. Har ikke sjekket offisiell tid, men min klokke ble stoppet på 4.30, og  jeg  er storveis fornøyd.
Ikke  med tida i seg sjøl, men med det faktum at jeg ikke hadde èn negativ tanke i hodet. Jeg vurderte aldri over hvorfor jeg gjør dette, jeg følte jeg hadde full kontroll og løp mitt eget løp. Kramper kan jeg "kurere" ved å være litt klokere neste gang, og uten de, hadde jeg nok løpt en hel del raskere. Og det får jo tiden vise, for etter en liten hvil med fokus på alternativ trening, starter oppkjøringa til Berlin.
First we take Nordmarka, then we take Berlin!

Veldig fornøyd!

PS. Hvis du en gang vurderer å løpe et maraton, kan Nordmarka anbefales på det varmeste! Avslappet stemning, fantastiks servering, en flott løype på løpevennlig underlag og ikke så tungt og krevende som noen skal ha det til. 42 km er 42 km, uansett.

17 kommentarer:

 1. Fantastisk!
  Jeg har gledet meg til disse rapportene i hele dag. Synd med krampa, men da har du ihvertfall lært at under et maraton er det bare å helle nedpå og pakke i. Synes du fikk det til å høres litt i letteste laget ut -)
  Gratulerer!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt lærdom i alle turer.
   Det var jo selvklart ikke lett, men vanskelig å peke ut hva som var tungt; pusten, bena og viljen var jo liksom på lag idag. Men jeg var knapt anpusten noen gang idag, og da er sluttfølelsen god!

   Neste år er det din tur ;-)

   Slett
 2. Godt jobba! Og der du scorer full pott i dag scorer jeg minuspoeng ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Nå har jo du hatt to supre løpsopplevelser den siste uka, ikke bank deg i hodet med det som ikke ble så bra.

   Slett
 3. Dette var morsomt å lese. Synd at du fikk krampe, men gøy at du sitter igjen med en positiv opplevelse allikevel. Jeg er forøvrig enig med Ingalill. Du får maraton til å høres ut som en søndagstur. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Som jeg svarte Ingalill, det var ikke så gæli. Og det betyr kanskje at jeg burde/ kunne ha presset på en hel del mer, men det var ikke intensjonen idag. Jeg skal jo løpe et nytt maraton om ca. 3 mnd.; da blir det nok andre boller...

   Slett
  2. Åååå, krampe - får meg til å tenke på London. Men - du har vært knallgod, all ære til deg som løp over mållinja til en så bra tid i ei hardere løype enn asfaltmaratonene:-) Klapper, heier og jubler for deg i dag, Anna:-)

   Slett
  3. Takk, har du også slitt med kramper? Er det hold i teorien min?
   Jeg er svært så fornøyd, også dagen derfpå. Litt sliten i leggene, men ellers i fin form!

   Slett
 4. Gratulerer igjen! Så fantastisk at du fikk en god opplevelse, det lover kjempegodt for Berlin :D
  Haha, jeg løp også sammen med en utrolig pratesjuk fyr endel kilometer, før jeg også klarte å lure på meg øretelefonene ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så jo dere, og det så riktig så gemyttelig ut. Greit at man skal og kan ta det litt med ro i en såpass hard løype, men helt søndagstur trenger det ikke å være.

   Slett
 5. Gratulerer så masse. Denne skogsmaraton er da en av de tøffeste!!! Har aldrim opplevd kramper under en løp men så mange som stoppet og tøyet ut både under Oslo og Stockholm maraton, så det er nok et common problem. Jeg drikker alltid sportsdrik på nesten hver eneste drikkestasjon. Kanskje det er løsningen. Både du og Astrid fikk så positiv opplevelse. Man får lyst til å løpe selv. Kanskje neste år. Lykke til med treninga til Berlin men hvil først!

  SvarSlett
  Svar
  1. Må bare venne magen til sportsdrikke ja. Og ev. få i meg noe salt. Ellers er banan kjent som en fin krampe-forebygger. Ja, så har man nå lært...

   Slett
 6. Jeg sluker rapporten din og blir helt revet med! Så deilig å sitte igjen med en god opplevelse. Man skal kanskje ikke bli så andpusten på et maraton, utfordringen er å holde beina i gang i over fire timer - det er lenge, det! Ser påGarmin at veldig mange sleit litt gjennom sti&gjørme ved 32km. Krampene ble kanskje fremprovosert av vanskelig underlag? Hvordan er kroppen dagen derpå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var mye pust og pest fra mange helt fra starten av faktisk, mon tor alle kom seg i mål?
   Jeg hadde forventet at skog/ sti skulle gjøre nettopp det motsatte ift. krampene, siden det ble litt variasjon i underlaget, men nei da. Men det var moro å hoppe fra sten til sten, og tilslutt bare plaske ned i gjørma.
   Dagen etter er leggene såre, og jeg kjenner det jo i bena, men mindre enn fryktet. Har hatt en lett sykkeltur, og tenkte å feks. sykle el. på tirsdag. Løpe får jeg vente med til onsdag tror jeg.

   Slett
 7. Gratulerer. Spennende å følge med videre når du bygger opp til Berlin.

  SvarSlett
 8. Wow! Sterkt gjort å kjempe videre med kramper og allikevel holde de negative tankene unna! Veldig synd at du skulle få dem å slite med. Slik som du og Astrid skriver virker Nordmarka nesten som en lett maraton- men den går jeg ikke på. Lite folk og mye bakker.... En meget sterk maraton-debut! Gratulerer!!

  SvarSlett
 9. Utrolig imponerende! Blir inspirert av å lese slike innlegg :)

  SvarSlett