Det har seg nemlig slik at helt siden jeg begynte å investere tid i trening, og spesielt etter at jeg fikk barn, føler jeg at trening er et valg, eller rettere sagt en livsstil, som må forsvares. Er jeg en egoist av en mor?
Etter en oppvekst der jeg ikke var talentfull i noen form for fysisk aktivitet, oppdaget jeg aerobic på midten av 90-tallet. I korte sykkelbukser, leggvarmere og batikk t-skjorte følte jeg endelig en mestringsfølelse over egen kropp. Det ble også et søsterlig felleskap; aerobic i ymse varianter var noe alle gjorde, det være seg på treningsstudio eller hjemme med Jane Fondas treningsvideo...feel it burn! Den positive effekten ble forsterket av en kropp som endret form, og det var vel nettopp dette som var den store drivkraften.
Skrekk og gru! |
Så ble jeg "voksen", og fikk barn. Stort sett samme dama, men med avkom. Og det var da det begynte.
Denne "luringen" rundt treninga. Svartmalingen av sannheten.
Jeg var frisk og sprek etter fødsel; hvorfor skulle jeg vente i mange uker før jeg kunne trene? Jeg lurte t.o.m min nåværende sjef på SATS til å tro at babyen min var "laaangt over 6 uker, bare litt liten for alderen", så jeg kunne være med på en mor-barn time. Og så vidt jeg kan se, har han ikke tatt skade av å ligge i vogna og sove på SATS, fremfor å gjøre det samme hjemme. Men det var vel ikke helt politisk korrekt. Nå som man endelig hadde fått barn, da skulle man vime rundt i ammetåka, med bolledeig-mage og brystbetennelse, vekselvis som matstasjon og bleieskiftarbeider. Nå var man blitt Mor, og det skulle være pri. 1! Jeg føler det nesten gikk sport i å ha det værst. Best å holde kjeft om ungen som sov og spiste, og det at hverdagen hjemme faktisk var litt kjedelig...
Nå er jeg i den hektiske småbarns-perioden. Du vet, der man får en praktisk sveis, løper fra barnehage til foreldremøte, baker kaker til loddsalg, har sex ved hver fullmåne og er alltid litt på etterskudd. Der fysisk aktivitet er forbeholdt barna, flere ganger i uka. På ettermiddagene fylles tiden med klesvask og rengjøring, mens barna pusler puslespill eller lager trehytte i hagen sammen med far. I helgene er det tur i skogen, på ski eller til fots, med hjemmebakt hvetebakst (skrev jeg hvete så mente jeg spelt. Eller helst uten noen form for mel i det hele tatt). Blide barn med roser i skinnene, lekende med hver sitt pinnedyr. Og selvklart med både ett og to vennepar, med ditto barn, på slep.
BREEEEMS!!!
Jeg endret jo ikke personlighet på fødestua. Jeg + du ble vi, men like fullt er jeg fortsatt jeg. Barna har uten diskusjon vært en berikelse, og gjort meg, om ikke til et bedre, så et mer nyansert menneske. Men mine behov, mine drømmer, gleder og ønsker er ikke satt på hylla. Ikke en gang på pause. De går vel og merke i takt med familien, men de er der.
Gleden av å perle, bygge lego eller lese den samme boka for n'te gang kom ikke ut sammen med morkaka. Jeg er den første til å innrømme at jeg synes det er kjedelig å leke.
Jeg er grundig lei av artikler om næringslivsledere som går Birken. En mann med jobb, som trener. Fancy utstyr. Respekt, anerkjennelse, investering i fremtiden, en god leder og jeg vet ikke hva.
En ditto atrikkel om en mor: drar på spa-weekend med venninnene, der de danser Zumba og spiser noe med næringsinnhold på linje med gress, for å komme seg inn i en bukse som hjemme igjen "ikke var såå dyr" og dessuten, var og forblir, altfor trang.
Jeg vil lese om kvinner, som jobber, er mødre, og som får det til, som feks. hun her. Damer som vil, tør og ønsker å prioritere (også) seg selv i hverdagen.
Kroppen min har bært to barn til denne verden, og jeg er glad for at jeg fortsatt gjenkjenner den, og ikke føler jeg må dekke den til på stranda. Noe annet ville være å lyve. Men den store drivkraften er ikke lenger den perfekte kroppen, men det friske, balanserte sinnet og den sterke, vitale kroppen. Det gode forbildet. Den blide, litt gæerne mora som henger opp ned i lekestativet (mest fordi hun synes det er kjedelig å leke). Hun som lukter (ny) svette på foreldremøtet, men tross alt ser ok ut i tights.
Faktisk er jeg stolt over alt jeg får det til. Det blir noen lettvinte middager, men vi spiser sammen. Jeg er ikke den som rekker opp hånda først når det er valg til foreldrekontakt, men jeg er med på dugnader og bidrar med mitt. Jeg håper i det lengste å unnlate å kuske barna til trening, men pensler de heller inn i aktiviteter i nærmiljøet, dit de kan komme seg for egen maskin.
Og ja, jeg setter kryss i taket de gangene jeg har bakt boller eller spilt krig med to kortstokker. Jeg får 1000 mammapoeng de ettermiddagene jeg skifter antrekk på dukkeLise samtidig som jeg deltar i BayBlade-kamp. + 50 for at jeg løp til jobben samme morgen.
Jeg maler ikke med rosenrødt, for det er det ikke. Livet er planlegging, handlelister, et kyss i døra når den ene voksne er på vei inn og den andre på vei ut. Småkrangling om bagateller. Barn som sutrer over den hjemmelagede tomatsuppa, fordi den ikke smaker ketsjup.
Det er ikke den den posesuppen du til slutt resignerer med, eller den vakta i håndballhallen, som gjør en til en god forelder. Like lite som min bruk av tid på trening gjør meg til en dårligere.
Jeg er tilstede for barna mine. Bare ikke akkurat når jeg er ute og løper.
![]() |
Lykkepille |
Da er jeg Anna, med hud og hår, svette og sikkel. Med kropp og sjel. Ikke mor, kollega, venninne, kone, kvinne...bare et stykk lykkelig mennesk.
Er jeg en egoist, er jeg i så fall rimelig forbanna stolt av det!