Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

søndag 20. november 2011

Langtur, antall km tilbakelagt eller tid anvendt?

Hva gjør man når begge voksne ønsker langtur på en og samme dag, mens det fortsatt er dagslys, uten at det går på bekostning av verdifull familietid? Og når barnevakt ikke er en mulighet? Da får man planlegge og være litt over middels interessert i å få det til.

Jeg hadde planlagt avmarsj i god til før 0930. Men da vår lille, levende vekkerklokke sov til 0815, ble det hele litt forsinka. Pytt, pytt, jeg var uthvilt!
Ut og av gårde langs en usedvanlig trafikkstille Mossevei. I poden streiket, men det gikk bra, da tåken omtrent var til å ta på og alle lyder rundt meg ble behagelig dempet. Jeg løp i et jevnt, uanstrengt tempo og tenkte på alt og ingenting. Vips så var jeg ved operaen, og kunne konstatere at turistene var på plass også før kirketid.

Jeg fortsatte utover mot Aker Brygge, og det er takknemlig for litt stive ben fra gårsdagens innsats på SATS å få løpe på flatmark. Lett og ledig videre langs Frognerstranda, og en liten sløyfe inn på Bygdøy, før jeg hadde brukt mine tilmålte 1 time og 40 minutter, og tilbakelagt 19 km.

For idag var nemlig avtalen at Njaal skulle kjøre til et møtepunkt. Der overtok jeg en ferdig oppvarmet bil og iskald flaske Solo, og han la av gårde; samme tur som meg, men motsatt vei. Snakk om å møtes på halvveien.
Lille E var storfornøyd i bilen etter tur på lekeplassen med pappa, og etter en kjapp dusj bakte vi boller til glede for en sliten Njaal. Og så var det fortsatt rikelig med tid til diverse søndagshygge i hjemmet.


Jeg merker at kroppen godt klarer av disse langturene i moderat tempo. Jeg er langt fra så satt ut i etterkant, nå som langturene gjentas ukentlig. Ingen vondter melder seg verken underveis eller etter, men jeg har gjort det for vane å bruke kompresjonsstrømper etter langturene, gjerne natten over. Vet ikke om det har en fysisk effekt, men bena kjennes mindre tunge og hovne.

Så er spørsmålet hvorvidt jeg utover vinteren og våren skal øke antall kilometer eller tid på bena, med tanke på marathon. Det lille jeg har lest, har vært at langturene skal være rolige (her har jeg litt å hente) og at de helst skal være over 90 minutter i varighet. Men hva er viktigst, å sluke kilometer etter kilometer, eller venne kroppen til å være i bevegelse over en stadig lenger periode? Kan noen av dere O Kloke Marathonløpere ( eller andre som har en formening) hjelpe meg?



12 kommentarer:

  1. Man blir så herlig kreativ når man virkelig vil få med seg treningsøktene - og det er vel heller slik at det beriker familielivet enn å gå på bekostning av det når man løser det så elegant som dette. (c: Hvor klok jeg er vet jeg ikke, men en maratonløper vil jeg påberope meg å være og det jeg har tatt med meg både fra teori og praksis er at tiden på bena er det aller viktigste. I programmene jeg følger står det på langturene, spesielt mot slutten, er viktigere at man er ute i angitt tid enn at man løper angitt distanse. På slutten bør du ha turer som varer over tre timer, bare for å kjenne på det mentale kjøret som dukker opp etter så lang tid. I mine programmer, hvor målet var maraton med snittfart på 5 min var angitt snittfart for de lange treningsturene 5:30. Men altså, tid på tur viktigere enn antall kilometer. Så kult at du skal løpe maraton neste år.. Spennende!

    SvarSlett
  2. For en fantastisk ide med det treffepunktet slik at begge fikk løpe. Helt genialt!
    Når det gjelder langturer. Jeg er ikke noe ekspert men etter min erfaring mener at mann bør ha noen sikkelig lange turer før maraton; gjerne over 30km. Selv har jeg ikke prøvdt det å betalte for det under Oslo maraton.

    SvarSlett
  3. Smart opplegg! :)

    - Mitt treningprogram mot maraton (dvs. Grete Waitz sitt) var bare basert på tid og ikke kilometer. Jeg trivdes ikke så godt med det på langturene, jeg følte jeg fikk mer kontroll med antall km. Det viktigste er vel at du er konsekvent og følger et systematisk opplegg. Selv kommer jeg til å ta utgangspunkt i antall km før neste maraton, og ha flere turer på 30 km+. Da føler jeg at jeg får et psykisk overtak på distansen!

    SvarSlett
  4. For en perfekt arbeidsfordeling for å få en perfekt søndag! Da får man heller ikke dårlig samvittighet for partneren, når begge får fylt samme behov. Rent misunnelig kjenner jeg :) Har du tenkt å øke varigheten/distansen på langturene gradvis framover?

    SvarSlett
  5. Kanon idé for å fikse Barnevakt-Problemet! Jeg har bare løpt ett marathon. I forkant av det løp jeg mange ganger ca 20 km på det lengste, og kun én tur på 30. De problemene jeg fikk på siste 5km på 30-turen fikk jeg siste 8 på Marathon, så må si meg enig med talerene over at det er viktig med tiden fremfor distansen. Når det er sagt vet jeg at du fikser dette elegant, så gjenstår bare å finne ut hvilken tid som er godkjent for deg :)

    SvarSlett
  6. Ikke at jeg er noen ekspert på dette da, men jeg har da løpt 48 maraton opp gjennom åra. Og gjort meg noen erfaringer....

    Jeg har alltid tenkt at antall km er viktigst....Og tror det fortsatt - MEN, hvis langturene går for rolige og du merker enn fallende kurve mot slutten så er det litt feil. Jeg har vært der. Løpt lenge, men tempoet blir bare dårligere...

    Sånn som jeg tenker nå, så løper jeg 25 km + 1 gang pr uke. Men over 30 km mener jeg er bortkastet. Løp heller kortere turer, løp noen av de hardt! Tren på å kunne klare å holde høyere tempo litt over tid. jeg løper feks nå en 10 km 1 g i uka - hvor målet er å løpe på terskel ( 82-87 %). Det gjør meg sterkere og bedre rustet!

    Ikke frykt distansen Anna. Maraton er kun snakk om tålmodighet og det å løpe jevnt + inntak av nok væske underveis.

    Jeg tror du har alle muligheter til å løpe maraton BRA - så det er bare å fortsette :)

    Hvor skal debuten skje forresten?

    Mvh
    Tim

    SvarSlett
  7. Smart triks for å løse barnevaktfloka. Det skal brukes en gang.

    Når det gjelder tid eller antall kilometer på langturene har ikke jeg peiling, men hører på de som har det. Jeg skal ut på min første maraton om ca ett år. Programmet som skal ta meg dit (forøvrig også laget av Grete Waitz) fokuserer på økning i antall kilometer. Tror vel det som er aller viktigst er at man får prøvd seg på noen skikkelig lange turer mot slutten av treningsperioden. Om det er turer på over tre timer eller over 30 km er kanskje av mindre betydning.

    Fin blogg forresten!

    SvarSlett
  8. Takk for gode og nyttige tilbakemeldinger!

    Janicke: du er absolutt en maratonløper i mine øyne. Tror jeg må velge meg et program snarest, og sette ned tempo på langturene. Har ikke noe mål om tid (foreløpg) men tenker jeg sikter meg inn et sted rundt 3.45-4 timer...og det blir da 5-og-noe-tempo..frem med kalkulator...

    Ania: Jeg har med overlegg valgt maraton litt sent i sesongen, nettopp for å få til noen gode langturer utover sommeren og tidlig høst.

    Marit: Snart blir du med vettu! Jeg skal øke antall km og tid litt gradvis, selvfølgelig alt ettersom hvordan vinteren blir. Blir den snøfattig, trenger jeg jo ikke vente til våren.

    Birger: Var det mentalt eller fysisk tungt? Hvis du MÅ velge...

    Tim: 48 maraton er ufattelig mange, men jeg har jo noen år på meg hvis jeg blir bitt av basillen ;-)
    Jeg prøver å differensiere turene, men det er faktisk det som er det vanskeligste i hverdagen, å sette av tid til både langt og rolig og kortere og hardere, kombinert med å bruke transporttrening. Frister ikke å løpe på terskeltil jobb kl. 7.
    Jeg frykter ikke distansen, men mitt eget tankekjør. Jeg tror at for de som har litt løping i kroppen, er dette mer en mental enn en fysisk utfordring.
    Dubuten blir i Berlib 30.9.2012, med mindre jeg finner det for godt å teste meg på Skogsmaraton først. Føler liksom at det ikke teller siden det er i terreng, men det er vel bare å lure seg selv?

    Ida:Hvor skal du løpe? Og takk:-D

    SvarSlett
  9. Det mentale er viktig ja, så det gjelder å fokusere Anna :)
    men samtidig ikke bli opphengt i det. For det gjelder å differensiere hele distansen. Tenk på løpsfølelse, det er viktig. Det er min måte å løpe på i hvertfall. Prøv å huske de periodene hvor du er ute og løper hvor alt flyter lett. DEt er den følelsen du er ute etter. tenk på bevegelsesmønstret ditt og kopier det på senere turer.

    Maraton er en egen reise i ditt indre :) en mental og fysisk "heisatur" - hvor alt svinger underveis! Men det er utrolig morsomt - uansett hvordan reisen ender.

    Skogsmaraton er en bra test, men helt klart en tøff en, så der skla du evnt bare løpe gjennom og kjenne litt på distansen. Berlin derimot - er et supert maraton. flat,fin,masse mennesker og mange løpere. Der må du fokusere på deg selv og glemme alle som løper rundt deg. For det er lett og bli revet med :)

    Gleder meg til å følge dine tanker på veien dit!

    Tim :)

    SvarSlett
  10. For meg var det mest fysisk. Hadde krampetilbud, og beina ble gele. Så jeg måtte ta mange 10-sekunders hurtig gange og klype lårene de siste 5-6 km. Siden det var første gang var jeg i det ukjente, og fryktet at beina plutselig skulle klappe sammen :) nå vet jeg litt mer heldigvis! Mentalt digget jeg det - for meg var målet egentlig bare å bevise for meg selv at jeg kunne fullføre innenfor mitt mål på 4t. Neste gang blir lista lagt noe høyere! Jeg kan nok ikke sammenlikne formen med deg (eller andre her) uansett da jeg er en entuiastløper, og litt for sløv/gammel til å satse...

    SvarSlett
  11. Min debut skal også finne sted i Berlin neste år. Blir spennende å følge med på hvordan du lader opp. :-) Selv om jeg ikke er der helt ennå, håper jeg det ikke er altfor urealistisk å satse på en tid rundt 4 timer, og aller helst ikke over 4:30.

    SvarSlett
  12. Dette har jeg også lurt på, så kjekt å høre fra dere erfarne med peiling!
    (i mitt maratontilfelle, vil tid på rolig langtur bety treningsturer over 4t, DET er litt utmattende å tenke på -))

    SvarSlett