Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

tirsdag 12. november 2013

Løpe med tom tank?

Jeg er inne i min selvpålagte flere-mil-med-smil periode. Kall det grunntrening, subb eller junk miledge. Poenget er uansett å øke antall kilometer i uka, fra ca 40 til et sted mellom 50 og 60. Hvorfor? Både fordi jeg har lyst, men også fordi jeg mener at dette vil legge et godt grunnlag når våren kommer og intensiteten og den generelle treningsmengden skal økes.
For at jeg skal få til flere kilometer i uka, gjelder det å skyndte seg langsomt, på ujevnt underlag. Brorparten av løpingen foregår med lav intensitet. Der gir jeg meg selv tommelen opp, for langturer med faktisk, ikke bare antatt intensitet i sone 1-2 det har vært lettere enn fryktet. As Ingrid ordered, har jeg også to ulike intervall-økter i uka. Jeg mener å merke at den øvrige subbingen gir meg mulighet til å dra på en god del når det først gjelder. Og intervaller er ikke så verst alene når de kan varieres fra gang til gang!

Vel, til dagens tema. Skal jeg få til disse kilometerne, og styrketrening, og ganske snart skvise inn både svømming og sykling (og jobb, og studie, lekselesing, følge-bringe-hente, klesvask, husvask, matlaging...), så må jeg 'upp med tuppen' som svenskene sier, og ty til morgen-/ transporttrening. For å rekke jobb innenfor kjernetiden, må jeg dra en gang før 0730, helst en time før. Selve turen tar +- 1 time, og så kommer dusj og alt det der.

Det praktiske spørsmålet blir da må/ bør jeg spise frokost først? Nå snakker jeg ikke om noen solide engelske greier, men noe? Eller er det helt unødvendig?


Jeg regner meg selv som normalt glad i mat. Mat er først og fremst bensin i tanken, som fylles på med 4 ordinære og 1-2 mellommåltider.  Svært sjelden tenker eller grubler jeg over hva jeg kan eller ikke kan spise, men jeg passer nok på å få i meg en hel del mer sunt enn usunt. Likevel kan jeg vel med hånden på hjertet si at jeg alltid er sulten. Noen ganger føles det som om jeg kunne spist en hest. Jeg gleder meg til frokost når jeg går og legger meg. Og jeg kan våkne av følelsen av å være sulten om natten. Og da har jeg antatt at jeg har måtte spise 'noe' før jeg legger i vei.  For min del har det vært en liten skive med peanøttsmør og syltetøy, og en espresso. Gjerne en time før avmarsj. Men de dagene jeg skal rekke ordinær arbeidstid (0800), må jeg opp uanstendig tidlig dersom frokost skal fortæres. Så da har jeg latt være. Og det har ikke opplevdes verken tyngre eller lettere.
Mon tro jeg kan spise denne?


Av dette oppsto så en drøfting på hvorvidt det med å løpe på tom mage var å anse som bra for 'fettforbrenningen' eller om det å bryte fasten ville være mest hensiktsmessig. Snille Silja gjorde en del research, men endte vel med at det ikke er gjort nok studier, og at de resultatene som finnes, kan tolkes litt begge veier. Uten at det er så relevant for meg. Jeg løper fint med det fettet jeg har.

Så hva gjør du? Løper du på tom tank eller må du ha påfyll? Tips, triks eller oppskrifter til en stakkars som alltid er på jakt etter noe vomfyll:-)

Favoritt før langturer, og til morgener med god tid. Havregrøt med blåbar, multer, banan, nøtter og kanel. Og en latte!

14 kommentarer:

 1. på mine morgenturer til jobb 10-12 km, løper jeg alltid uten mat i magen. Nå løper ikke jeg hver dag til jobb da, men det funker greit for meg. Er ofte sulten når jeg våkner, men så fort jeg får på meg løpeskoene - så glemmer jeg faktisk det! Og belønningen er kornblandingen jeg har i sekken. Den og kaffen foran pc'en etterpå er bare lekkert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, frokost smaker utrolig godt på jobb, etter en løpetur.

   Slett
 2. Hvis det ikke er fettforbrenning som er greia - men målet er å sanke km samt å komme seg til jobb innen rimelig tid - ja så er det vel bare å si: "velg det som passer best!".

  Jeg ser ikke noe galt i å løpe på tom mage så lenge man ellers har vett til å fylle på i etterkant. Og så lenge man ikke overdriver - for da risikerer man å gå i underskudd og det er sjelden suksess over tid!

  Personlig er jeg av det kaliber at jeg kan spise 2min før jeg skal løpe så jeg kan i prinsippet gjøre hva pokker jeg vil; jeg må absolutt ikke stå opp en time tidligere for å spise hvis jeg skal løpe til jobb. Så for meg er det veldig enkelt: er jeg sulte så spiser jeg på vei ut døre før jeg løper, og er jeg ikke sulten så løper jeg på tom mage. Vel, tom og tom, jeg drikker jo ALLTID en dobbel latte før jeg stikker ut - så jeg løper vel strengt tatt aldri på helt tom mage ;-) Og nå har jeg kun 5km til jobb - så det gjør jo det hele litt enklere og overkommelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir du ikke skikkelig skvulpete i magen av så mye væske?

   Slett
  2. Svaret er: Nei!

   Og jeg skal ikke ta munnen for full her nå men jeg får (bank i bordet!!) aldri hold! Jeg har feks. stått i dokø 15min før sentrumsløpet og spist.... og jeg har også stått på startstreken før SRM og spist (er jeg rar? trolig!) ;-) Så i forhold til de som må spise 3-4t før de skal løpe så er jeg helt motsatt: jeg kan faktisk ikke la det gå så veldig lenge fra jeg har spist til jeg løper for da går jeg tom underveis og alt blir bare rør! Med en kaffe latte så orker jeg å transportjogge til jobb uten mat i magen, men skulle jeg løpt med treningsutbytte som formål (ikke bare transport), og skulle jeg løpt lengre enn 30min, ja så hadde jeg måttet spise først.

   Slett
 3. Jeg må alltid ha noe. En banan, en joghurt - noe lett som kan spises rett før og som ikke blir en klump i maven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mon tro det mest er psykisk? Noen ganger tar jeg en mikroskopisk banan-bit, bare for å ha noe. Som om det 'holder' i 12 km...

   Slett
 4. Først: Dette høres bra ut - med mange rolige turer altså! Spent på hvordan du føler det funker i hverdagen. Min drøm er også å løpe 50-60 km i uka, men er redd strikken ryker med et for ambisiøst opplegg. Håper du kan fortelle meg at det fungerer bra :-)

  Når jeg er på ferie i Frankrike og må løpe tidlig pga. varmen, løper jeg alltid før frokost. Aldri noe problem det, har vel til og med løpt to og en halv time på tom mage. Det er jo bare å prøve, og så merker du om det fungerer eller ikke :) Er jo stor forskjell på sone 2 og 5 også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flere kilometer funker enn så lenge, men så ha jeg bla. kuttet ut helgejobb på Sats. Og gjør unna en del som transport.Og enn så lenge er jo høsten deilig, bare snø, sludd og kulde holder seg borte litt til!
   Har jo hørt om mange som løper rolige langturer på tom tank. Så lenge det går i sone 1-2 burde det jo funke. Men tenk DEN oksehungeren etterpå:-)

   Slett
 5. Av og til løper jeg også til jobb, eller grytidlig en travel søndag. Løper jeg særlig lenger enn en time synes jeg at jeg bør spise litt før jeg stikker ut. Men jeg har løpt et par harde 17-18 kilometre i terrenget (1.5 timer) uten frokost, og det har faktisk fungert bra. Utfordringen med spising og morgenøkter er hvor lang ventetid man bør påregne mellom spising og løping. En utfordring er hold (sting) som kommer lettere med tung magesekk. En annen er kvalme og andre "dårlig mave"-utfordringer. En tredje, som jeg ofte kan slite med, er blodsukkerfall ca 20 minutter ut i økta. Spiser jeg noe med relativt høy GI (kjappe karbohydrater) kort tid før løpeturen får jeg ofte et akutt anfall av dizziness og føler meg utrolig slapp. Dette går over etter ca 10 minutter, og da er jeg meg selv resten av turen.

  Den siste tiden har jeg som regel tatt meg et glass vann eller ett glass juice sammen med et eple (rel lav GI). Det synes jeg fungerer greit på min 11 kilometer lange løpetur til jobb.

  De gangene jeg løper til jobb, så løper jeg også hjem åtte timer senere. Da tror jeg det er lurt å spise litt før morgenøkta i tillegg til at jeg spiser igjen når jeg kommer frem på jobb.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Roger!
   Jeg er heldigvis skånet for veldig svingete blodsukker, og magen funker som en klokke ;-) Det er jo en forutsetning dersom turen skal bli minst mulig trøblete.
   Vann må jeg alltid ha, men nå skal jeg eksperimentere litt fremover både med og uten mat, og se hvordan det går. Men jeg passer alltid på å få i meg en ok frokost før jeg tar fatt på arbeidsdagen.
   Sprekt å løpe både tur-retur, det har jeg enda til gode!

   Slett
 6. Jeg tilhører de som er sulten når jeg våkner og MÅ HA MAT. Frokost er mitt favorittmåltid. Heldigvis er jeg utstyrt med en robust mage som tåler at jeg spiser rett før trening. Jeg vil helst ha havregrøt. men har jeg dårlig tid, spiser jeg jogurt med korn. Eventuelt korn som har ligget i bløt i jogurt eller eplejus over natta. I helgene spiser jeg stor frokost sammen med familien før jeg løper. Når jeg er på ferie, hender det at jeg løper på tom mage, men da er jeg ikke så hyggelig å være sammen med etterpå (blir sur med lavt blodsukker).

  Egentlig er vel dette litt sånn smak og behag og hva magen tåler?

  SvarSlett
 7. Jepp, det er nok smak og behag. Og så lenge man ikke trøkker på for mye og hardt uten ernæring, burde det jo gå bra.
  I varmere strøk har jeg også løpt en del på tom mage, men kombinasjon av dehydrering, varme og et 'forrykende' tempo for å slippe den verste varmen har funka dårlig...
  Og jeg blir også en umulius med lavt blodsukker. Dermed er kollegaene tjent med de 10 min jeg bruker på frokost etter morgentransport...

  SvarSlett
 8. Hei! Fant bloggen din gjennom Siljas :-) Jeg tror det med spising er veldig individuelt. I mange år pleide jeg ikke å spise noen ting før jeg løp tidlig på dagen, og det fungerte fint (men de var ikke tunge økter og sikkert max 10km). Nå spiser jeg en brødskive før langturene mine (15km+), bare fordi jeg synes det virker litt lenge å gå uten mat :-P. Men jeg klarer alle slags turer under 10km uten mat i magen. Du kunne kanskje ta med deg litt sportsdrikke i starten for å drikke hvis du begynner å føle deg litt flat? Tror det har sikkert mye med forbrenning å gjøre, men det eneste jeg har lest rundt dette er at det er optimalt å spise ca 45 min ETTER trening. Vet at det er veldig varierende hva folk gjør før trening, og det er sikkert best å bare prøve deg fram :-)

  SvarSlett