Om meg

Bildet mitt
Wannabe triatlet og mosjonistløper som ikke har, men tar seg tid, til trening. Og det er for det meste det denne bloggen handler om. Treninga jeg får til i hverdagen. Trening, på godt og vondt, og veien mot små og store mål- nå IRONMAN HAUGESUND 70.3 og FRANKFURT MARATON i 2014... og litt hist og her underveis!

lørdag 13. juli 2013

'Skal du være med i Norseman da eller?'

Det er det spørsmålet jeg blir stort sett blir møtt med de gangene jeg nevner at jeg skal være med i triathlon. Ikke av løpere eller syklister, men av 'hvermannsen'. De som leser DN eller ser på TV 2 sporty, og som er forkludret i hodet om at ja, 'Norseman, det er noe alle kan klare, bare de trener litt'.
Ja, alle kan vel i utgangspunktet klare 3800 meter svømming i en beksvart fjord klokken 0500, etterfulgt av 180 km sykling opp og ned bratte fjellsider, for så å avslutte med et maraton som ender på Gaustadtoppen.

Så da forklarer jeg da, at nei, Norseman Extreme, der er ikke jeg helt enda.  Men sporten er den samme, bare distansene varierer. Det er nok litt uinteressant og puslete når jeg forklarer mine strabaser mot Oslo tri og olympisk distanse, når man er forført medias bilde om villmennene og -kvinnene som deltar i et av verdens tøffeste Iron man -distanser.

Og noen ganger så tenker jeg, hva er sånne folk laget av, som deltar og kommer seg til topps med livet i behold? Stort sett det samme som meg. Ja, hvis du legger på et par kilo muskler, trekker fra en hel del underhudsfett og topper det hele med en vilje og pågangsmot av stål. Og sper på med en hel del tid avsatt til trening. Og jeg skal ikke spise mine egne ord; tid til trening er ikke noe man har, men noe man tar. Det står jeg fullt og helt for. Men noen ganger kunne uka hatt en ekstra dag...

Du må svømme tre ganger i uka, sier svømmeren. Det er viktig for vannfølelsen. Du må ikke gjøre drills, men det burde du. Du kommer nemlig fortere frem med  bedre teknikk. Du må crawle. Og du må puste på hvert tredje tak. Og se masse på klipp fra for eksempel YouTube; da skjønner du hvordan det skal gjøres.

Du må sykle tre økter i uka. En kortintervall  5 x 5 minutter, en langintervall 3-4 x 10 minutter og så klart en rolig langtur i sone 1. Og den bør vare minst 2.5 time.
Tempostyre, aerodynamikk, platehjul; gresk for meg. Det som taler sitt mest tydelige språk, er gnagsår steder der sola ikke skinner. Etter 1.5 time på sykkelen.
Husk at du har betalt dyre dommer for sykkelen, den fortjener vedlikehold. Spyle, olje, stramme, fikse...google, google...

Løpeprogrammet bør bestå av tre økter i uka. Intervaller, korte, lange, pyramide... En terskeløkt, og sist men ikke minst, den rolige langturen. I pratetempo, så du nesten ikke kjenner at du løper. I  90 minutter, vel og merke.  Og for å bli god til å løpe, må du løpe. Det nytter ikke å sykle, gå tur eller langrenn. Det er sikkert vel og bra med litt variasjon, men de fleste mil skal slukes med løpesko på føttene. Helst  på forfot. Og ikke glem stigningsløp etter hver tur som varar opp mot en time da!

'Du må tøye meg' sier hofteleddsbøyerne. Og IT-båndet. 'Jeg er sliten!' skriker ryggen, sleng på noen planker etter hver treningsøkt. Nei vent, det var visst ikke den øvelsen som er det rette nå lenger. Ta heller noen crunches. Og tåhev! Nordic hamstring har heller ingen løper tatt skade av, tvert imot.

Også du, dersom du får ned BMI litt så vil det gjøre at du løper raskere, hjelper sikkert på syklinga også. Men det sier vi ikke høyt, for det er ikke helt politisk korrekt. I stedet sier vi at

du må ha et fornuftig kosthold! 4-6 måltider, spekket med næringsstoffer, gjerne økologisk, for du vil vel ikke forgifte kroppen du som trener så mye? Sukker, det er et ikke-tema, karbohydrater derimot...ja, der er vi ikke helt samstemte. Men hvetegress og chiafrø, det er vel og bra.  Og jern, lurt å sjekke beholdningen hos fastlegen i ny og ne.

Restitusjon! Det glemmer mosjonisten, og det er der de fleste tråkker feil. Kroppen må ha tid til å absorbere all trening, ellers er veien fra medgang til motgang ganske kort. Sov minst 8 timer hver natt!

Og så må du som kvinne jobbe minst 100 %, ellers underbygger du alt det  foregangskvinner har gjort av likestillingsarbeid før deg. Du burde ta litt mer videreutdanning, og gjerne velge en lederkarriære, vi har altfor få kvinnelige ledere her i landet. Og velger du 80% så bør det være fordi arbeidsgiver ikke vil gi deg mer, og den 20 % av din fritid bør gå til å være mor, kjøre, bringe, hente, levere, bake, ordne, fikse. Stiller du opp i treningstøy for å levere poden i barnehagen en dag du har fri, så bør du skamme deg.

..........


Så nei, jeg skal ikke være med i Norseman extreme riktig enda. Jeg tror det holder med olympisk distanse for nå.
Men så snart uka får en ekstra dag, jeg får prioriteringene mine i orden, økonomien tillater at jeg jobber kraftig redusert, jeg plutselig får et uant naturtalent, mitt naive forhold til raffinert sukker opphører, jeg får hushjelp eller noen forteller meg at det ikke trenger å være så jæskla komplisert, og jeg får plass, da er jeg med!

12 kommentarer:

 1. Da ses vi på Gaustadtoppen om et par år da?? ;-) Jeg lover å heie deg til toppen!

  SvarSlett
 2. Ler** Utrolig bra skrevet, og mye sant der. Klarer du, klarer jeg når vi får den ekstra dagen i uka, I'm in;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal legge inn en søknad omden der ekstra dagen

   Slett
 3. Psstt, du glemte at du også må lese bøker, både det seneste på bestselgerfronten og de smale dype man lærer av...

  Lystig lesing, og selv om jeg ikke skal trialtonere og planlegger alternativ trenging først i 2016, hvor jeg kanskje begynner med situps og sykling til butikken - kjenner jeg meg igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du som løper med hund, det er jo nokså alternativt det? Får vel spørsmål om du ikke skal være med i Finnmarksløpet (eller hva det heter..)?

   Slett
 4. Godt oppsummert Anna - vi greier nesten hva som helst. Men Norseman får vi ta når vi blir pensjonister tror jeg:-)

  SvarSlett
 5. Godt oppsummert, Anna:) Men uansett om det skulle slumpe til med en ekstra dag og bedre økonomi kommer jeg ALDRI til å hoppe fra den båten. Så det så:) (men kanskje Haugesund...?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haugesund har jeg også vurdert. Var på nippet til å melde meg på igår, men tenker jeg overlever Oslo tri først:-)

   Slett
 6. Herregud så bra skrevet!! herlig!! ja! nevner man Triathlon til hvermansen, så kommer raskt Norseman opp. Hallo!!!! det er laaaangt fra Olympisk til Norseman..vel vel.....:) jeg må få lov til å dele dette på FB altså! bra skrevet! smiler godt her nå! Tenk om uka hadde en ekstra dag, døgnet flere timer, vi alle vant i LOTTO, kunne jobbet redusert, spiste fornuftig ALLTID ALLTID, var laget av stål, og at ALLE i familien DIGGET RÅTT alle dine treningstimer du skal/MÅ legge ned...ja ja! :) får vel holde det på Olympisk nivå enn så lenge......

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare å trene regelmessig gjør at man er i en promille av verdens befolkning, for ikke å snakke om å ha tid/ mulighet/ overskudd/ råd til å delta i konkurranser. Synes vi skal være fornøyd med det vi får til jeg!

   Slett