Jeg tror min hverdag er nokså gjennomsnittlig. To barn, mann og hund, jobb og rekkehus, klesvask, oppvask, hente, bringe, handle, fikse, ordne... Det er nok å bruke tida på. Men siden trening er viktig for meg, prioriterer jeg å bruke tid på det. Jeg føler ikke at det går utover så mye annet. Men det krever en del planlegging, og god porsjon vilje og en dæsj selvdisiplin.
Nå, flere månderer etter stormen rundt Marte Krogh sine uttalelser, må jeg innrømme at jeg er enig med henne i det jeg oppfattet som hovedbudskapet, at kvinner bør prioritere tid til trening. Men for oss vanlige dødelige, så er gode råd dyre for å få tid, uten å føle seg som en laban som trekkes hit og dit, uten egentlig aldri å strekke til.
Lille E tar imot en sliten men lykkelig mamma etter Nordmarka Skogsmaraton 2011 |
Noen tips til å få hverdagskabalen til å gå opp:
- Transport-trening. Løpe eller sykle til eller fra jobb. For min del bruker jeg så og si nøyaktig like lang tid på å sykle som å reise kollektivt.
- Ta med barna. Du løper, de sykler. Jogg eller gå raskt i skogen, over stubber og stein, hopp over naturens egne hindere.
- Barnepass på treningssenter. Barna mine er født og oppvokst på MiniSATS.
- Tren når barna trener. Overse kommentarer som 'regner det'? når du kommer svett inn for hente poden. Inviter de andre foreldrene med. Da får treneren 'gjort jobben sin' i fred, barna slipper tilskuere og kommentarer fra sidelinja, og du slipper intetsigende småprat om vær og vind.
- Er det mulig å tilrettelegge for trening i arbeidstiden? En arbeidsgiver som ikke ser verdien av dette, er vel like avlegs som en som mener internett er en døgnflue.
- Senk kravene. Noen ganger sluker hverdagen deg. Imorgen er også en dag.
- Det er ikke 100 % morsomt å trene 100% av tida. Noen ganger er det en jobb som må gjøres. Gjør det, gjør det, gjennomfør det!
- Begrens barnas fritidsaktiviteter! Med mindre du virkelig VIL være sjåfør, baker eller pølsebuvakt, flere kvelder i uka, helg etter helg.
- Innse at trening er like mye egentid som shopping, lese bok, se på tv.
- Slutt å bruke unnskyldninger.
- Vær fornøyd med det du får til.
Hytteplanmila 2010. Njaal fikk mye oppmerksomhet da han løp 10 K med en ikke akkurat samarbeidsvillig jente i vogna. Det går ikke alltid som man planlegger. |
Noen dager går det bare ikke, og det er greit. Men dersom det til stadighet ikke går opp, og det frustrerer og skaper misnøye, da er det kanskje på sin plass kaste kortene opp i lufta og starte på nytt?
Marit og E, SkiLøpet 2012. Dette løpet organiserer barnevakt. Genialt! |
Og får ordens skyld, jeg har ikke PT, vaskehjelp, au-pair, og svært sjelden barnevakt:-)
Hva gjør du for å få hverdagskabalen til å gå opp?